Een inspirerende workshop studiofotografie

Home / Finanzen und Versicherungen / Een inspirerende workshop studiofotografie

Fotografie is voor mij altijd een heel boeiende hobby geweest. Al diverse jaren ga ik de deur niet meer uit zonder mijn fotocamera, ondanks dat tegenwoordig met de mobiele telefoon ook goede foto’s gemaakt kunnen worden. Ik krijg redelijk vaak de aanvraag van bekenden of ik niet een keer mooie foto’s van hen kan maken en daarom heb ik besloten om een workshop studiofotografie te gaan volgen. Ik heb me nooit echt verdiept in studiofotografie en een workshop studiefotografie heeft ervoor gezorgd dat ik nu wel goed weet hoe dit in zijn werk gaat. Ik heb deze workshop studiofotografie gevolgd bij Upstairs Fotografie. Ik ben via www.upstairsfotografie.nl bij deze workshop gekomen en dit was precies wat ik zocht.

Wat je leert tijdens een workshop studiofotografie

Bij de workshop studiofotografie die door Upstairs Fotografie wordt gegeven leer je  heel veel over de aspecten van studiofotografie. Het is heel anders dan fotograferen in de buitenlucht en om les te krijgen van een professionele fotograaf is daarbij natuurlijk extra inspirerend. Het komt bij studiofotografie namelijk veel meer neer op portretfotografie en behalve dat vind ik het ook leuk om stillevens in mijn eigen gebouwde studio op zolder te kunnen maken. Ik heb dus ook aangegeven dat ik de workshop studiofotografie om verschillende redenen volg. Tijdens de workshop studiofotografie krijg je veel te leren over alle aspecten die er bij studiofotografie komen kijken.

  • Belichting
  • Positionering
  • Achtergronden
  • Het onderwerp
  • Fotografie van personen

Het is natuurlijk heel belangrijk om de belichting goed op orde te hebben. Door de juiste belichting komen objecten en mensen heel anders uit. Het maakt de foto veel levensechter en je kunt ook spelen met schaduwen en verschillende soorten belichting, waarmee je net wat zachter of wat harder licht gebruikt. Ook gekleurd licht is natuurlijk een optie. Daarnaast gaat het bij studiofotografie om de positionering van het te fotograferen onderwerp. Of het nu gaat om personen of om objecten, de positionering bepaalt heel sterk hoe de foto er uiteindelijk uit komt te zien. Personen zijn daarnaast levende objecten en dan heb je te maken met beweeglijkheid. Tijdens de workshop studiofotografie leer je hier je hier mee om moet gaan. Je leert vanuit welke hoek je het beste kunt fotograferen, welke standen op je camera het beste geschikt zijn voor studiofotografie en hoe je op verschillende manieren verschillende resultaten kunt krijgen. Dit maakte de workshop studiofotografie voor mij super boeiend, want ik leerde mijn camera op een heel andere manier gebruiken dan ik gewend was. Ik vond het echt leuk om deze kant van fotografie te ontdekken. Zelfs het effect van verschillende achtergronden is voor mij een heel nieuw concept en iets waar ik buiten natuurlijk weinig mee te maken hebt. Je schiet je foto’s dan op allerlei verschillende plekken, maar dan heb je niet met wisselende achtergronden en bepaalde lichteffecten te maken. Dan werk je juist met filters en sluitertijden. Studiofotografie is wat dat betreft echt een vak apart.

De fotografie van stillevens

Ik heb in het verleden voor mijn werk wel eens wat productfotografie gedaan. Toen hadden we alleen een eenvoudige camera en vrij summiere belichting. Tijdens mijn workshop studiofotografie heb ik geprobeerd juist ook heel veel kennis op te doen voor het fotograferen van levenloze objecten. Deze manier van stillevens fotograferen vind ik heel bijzonder, omdat je op een heel andere manier met je kennis van fotografie omgaat. Ook hiervoor was binnen de workshop studiofotografie ruimte en ik heb al mijn vragen hierover aan de docerende fotograaf kunnen stellen. Ik kan de workshop studiofotografie van Upstairs Fotografie aan iedereen aanbevelen. Een meer leerzame workshop over fotografie heb ik nog niet eerder meegemaakt.