Linkbuilding

Linkbuilding: het is naar verluidt dé manier om topposities in Google te realiseren. Uit analyses blijkt de techniek voor minimaal 50% verantwoordelijk is voor de positie van een website in de zoekresultaten. Wie hier tegenwoordig niet in investeert, halveert dus zijn kansen om hoog in de zoekmachine te scoren.

Het bedrijven van linkbuilding is echter een vak apart. Wanneer de methode niet op correcte wijze wordt toegepast, loopt een website het risico om in Google te dalen in plaats van te stijgen. Dit is de reden dat de meeste ondernemingen een gespecialiseerd bureau inhuren om een speciale campagne te verzorgen. De kans op succes wordt hierdoor aanzienlijk vergroot.

Wat is linkbuilding?

Hoewel er veel over de techniek te doen is, leeft bij veel mensen nog altijd de vraag: wat is linkbuilding nu eigenlijk precies? Het antwoord is verrassend simpel: het aanbrengen van links naar pagina’s op een website. Deze links worden ook wel backlinks genoemd en verwijzen degene die erop klikt door naar de doelpagina.

Google gebruikt deze links als een belangrijke indicator voor de populariteit en betrouwbaarheid van een site. Wanneer duizenden mensen anderen middels een link doorverwijzen naar een website, moet deze de gemiddelde bezoeker immers wel veel te bieden hebben. Het gevolg is dat de zoekmachine sites met veel backlinks flink laat stijgen in de zoekresultaten.

Gratis linkbuilding of bureau inhuren?

Wie slim is, brengt dus zélf links aan naar zijn website om een wit voetje te halen bij de zoekmachine. Dit proces wordt ook wel linkbuilden genoemd. Google is echter niet gek – wanneer overal op internet vanaf willekeurige sites backlinks worden aangebracht naar een website, heeft het bedrijf al snel door dat er sprake is van misleiding.

En misleiding wordt bestraft. Met een daling in de zoekresultaten, om precies te zijn. Zo wordt dus precies het tegenovergestelde effect bereikt. Zelf gratis linkbuilding verzorgen is dus alleen aan te raden wanneer er binnen de organisatie voldoende kennis aanwezig is om dit risicoloos te doen. In alle andere gevallen is het inschakelen van een specialist of bureau sterk aan te bevelen.

Linkbuilding en SEO: een winnende combinatie

Linkbuilding kan gezamenlijk worden ingezet met andere vormen van zoekmachine optimalisatie (SEO). Denk hierbij onder meer aan content marketing of het optimaliseren van het webdesign om hoog in Google te komen. Een site die veel actuele artikelen bevat, snel inlaadt, mobielvriendelijk is én over een gevarieerd linkprofiel beschikt, ligt op koers om fantastisch te scoren in de zoekresultaten.

In de wetenschap dat linkbuilding voor de helft van deze resultaten verantwoordelijk is, lijkt het ons een verstandige strategie om hier veel aandacht aan te schenken. Andere vormen van SEO zijn uiteraard ook belangrijk, maar een website zonder backlinks zal per definitie moeite hebben om topnoteringen in de zoekmachine te realiseren.